3 Şubat 2010 Çarşamba

6. Hafta -Genel Bakış- (30-31 Ocak 2010)


Business League'yi yakından takip edenler bilirler, geçtiğimiz ay seviye belirleme grubu karşılaşmaları tamamlandı ve takımlar 3 gruba ayrıldı. Bunun sonucunda, artık birbiriyle eşit düzeyde takımların keyifli ve heyecanlı karşılaşmalarını izlemeye başladık.

Bu hafta neler olmadı ki? Tüpraş yine kazandı, Denizbank savunmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha kanıtladı ve bu yıl ilk defa katılan Danone güçlü UNO karşısında aldığı galibiyetle adını ligin elit takımları arasına yazdırdı.

Bu hafta yazıya Danone ile başlamak istiyorum. Yaklaşık bundan 2 ay önce, ısınmak için sahaya ilk defa çıktıklarında dikkatimi çeken oldukça kısa bir takım olmalarıydı. Ancak Pirelli karşısında oynadıkları ilk çeyrekten sonra ilk bakışın ne kadar yanıltıcı olabileceğini anladım. 5 kısayla - neredeyse hepsinin şutör olduğunu belirtelim - tamamen serbest bir şekilde, göze hoş gelen bir oyunla oynadıkları 4 karşılaşmanın hepsinden galip ayrıldılar. Sahaya hızlı, şut atabilen ve çembere gidebilen 5 oyuncuyla çıkarak eşleşme problemlerine sebep oluyorlar. İşin daha ilginç tarafı, rakibin etkili uzunlarını savunmakta ve ribaundlarda müthiş işler başarıyorlar. Kısacası kalıp olarak büyük değiller ancak büyük oynuyorlar.

Basketbol değişiyor. Takımlar ufalıyor (boy anlamında). Çünkü nitelikli kısa sayısı nitelikli uzun sayısına göre çok daha fazla. Bunun sonucunda NCAA'de Villanova gibi takımlar, 1,85-95 aralığında 4 kısayla sahaya çıkıp fırtınalar estiriyor. Danone'yi de bu devrimin bir parçası olduğu için kutluyorum.

Mars karşısında beklenmedik bir mağlubiyet alan Denizbank bu haftasonu Pirelli karşısında müthiş savunmasından kesitler sundu yine. Pirelli'nin hücum silahi Recep Göklek'i doğru şekilde savundular. Recep Göklek topu sürekli elinde isteyen, ritim şutör'ü dediğimiz şut attıkça daha fazla sokan bir oyuncu. Denizbank, top onda olduğu zamanlarda baskılı savunma yaparak ve yardım getirerek onu toptan uzaklaştırdı. Bunun sonucunda Göklek düşük yüzdeyle 20 sayı üretti ve 1 asistte kaldı.

Denizbank takımını incelerken bazı noktalardan bahsetmek gerekir. Tamam, Mustafa Keskintürk müthiş bir skorer, Şerif Alyanak'ta ligin en komple oyuncularından biri. Ancak takımın kalanı rollerini o kadar iyi biliyor ki hayret ediyorsunuz. Mesela Serhat Aydın her hafta sessizce double-double yapmayı sürdürüyor ve ürettiği skorun çoğunu hücum ribaundlarından sonra gelen takip sayılarıyla buluyor. Zaten topu elinde tutmayı seven iki oyuncunuz varken, bu tarzda tamamlayıcı bir oyuncu çok önemli. Ayrıca ellerinde ligin en iyi ribaund alan kısası Tezcan Erol var. 23 dakikada 16 ribaund. Bunu nasıl başardığını kendisine sorun.

Arena Bilgisayar ve GittiGidiyor'da müthiş bir mücadeleye imza attılar. Boşta kalan her topun arkasından birinin kendini yere attığını gördük bu karşılaşmada. Son 2-3 dakikaya kadar çekişmeli giden mücadeleden zaferle ayrılan Arena Bilgisayar Business League'deki ilk galibiyetini elde etti.

Tüpraş öyle bir tempoda oynuyor ki, hayran kalmamak elde değil. Bu hafta ligin en iyi 5-6 takımından biri olan Garanti Emeklilik karşısında 97-67 galip geldiler. İki takımın birbirine benzer bir yönü var aslında, ikiside yüksek tempoyla oynamayı seviyor. Garanti Emeklilik özellikle 2.çeyreğin ortalarına kadar karşılaşmayı kafa kafaya götürmeyi başardı, ancak bu noktada eksik oyuncuları nedeniyle rotasyonda zorlandılar, üstüne birde karşıda Emin Birinci ve Yusuf Yıldırım gibi iki müthiş skorer olunca fark bir anda açıldı.

Daha önce eleme grubunda karşılaşan Deloitte ve Pfizer arasındaki mücadeleden galip ayrılan yine Deloitte oldu. Takımda ilk maçını oynayan Tolga Sirkecioğlu, oyun kurucu pozisyonunda sene başından beri sıkıntı çeken Deloitte'i biraz daha rahatlatabilir. Eğer Efe Cun'da diğer karşılaşmalarda yer alırsa, Deloitte kısalarından daha fazla katkı alarak C grubunun iddiali takımları arasına girebilir. Pfizer ise aynı ilk maçtaki gibi skoru yakın tutmasına karşın sahadan mağlup ayrıldı. Onlar hakkında söylenecek en önemli şey maç sonlarını daha iyi oynamaları gerektiği.

Mars içinde C grubunun en iddiali takımı demek yanlış olmaz. Eleme gruplarında Denizbank gibi bir takımı mağlup etmeyi başarmışlardı. Bu haftasonuda Kordsa Global karşısında 88-37'lik bir galibiyet elde ettiler.

1 yorum:

  1. Tüpraş ı kimse yenemez.İnanılmaz tempolu oynuyorlar.Tek rakipleri Opet te İbrahim in olmayışı ile çok rahat şampiyon olacaklarını düşünüyorum.

    YanıtlaSil